Vino, Amore en Chianti Classico

Toscane = vino. Toscane = amore EN Toscane is de streek in Italië van de Chianti. Het gesprek begon niet over wijn, maar over de film de Gladiator. De oude stadjes, de heuveltoppen met ciprissen, en de wijngaarden die je waar je ook kijkt terugvindt, brachten ons terug naar deze scene.

De Italianen staan je in Toscane (bijna) altijd met open armen op te wachten. Geen reserveringen of lange e-mail conversaties, nee gewoon aanbellen en zeggen dat je van wijn houdt.

Wij waren in de buurt van Florence. Net ten zuiden van deze top stad beginnen de wijngaarden van de Chianti. Dit is niet de enige wijn uit deze streek. Je hebt ook vast weleens gehoord van de Brunello di Montalcino en de Vino nobile di Montepulciane. Al deze wijnen hebben de afgelopen 30 jaar veel zieltjes gewonnen en kregen het predikaat DOCG. Dit staat voor Denominazione d’Orgine Controllata e Garantita. Met andere woorden, je weet (gegarandeerd) waar de wijn vandaan komt en dat is handig, toch?

Waar het tripje begon

Toscane kent de langste wijntraditie in Italië. De familie Antinori, het wijnhuis waar wij op bezoek waren, is één van de wijnhuizen die aan de basis van de wijntraditie in Italië staan. Zij brachten in de Renaissance druivenrassen mee uit Frankrijk om te verbouwen in Italië. In die tijd werd wijn vooral gezien als belangrijk en gezond voedingsmiddel. Pas in de 2e helft van de 19e eeuw werd wijn meer en meer een product om van te genieten.

Van rietenmandje tot supertuscan

In de periode na de Tweede Wereldoorlog, kwam de massaproductie van met name rode Chianti wijnen op stoom. Je kent ze wel, het rietenmandje dat om de wijnfles zit.

chianti

De massaproductie en daardoor lage kwaliteit van de Chianti wijnen was een doorn in het oog van onder andere de familie Antinori. In de jaren 80 brachten zij nieuwe productietechnieken naar Toscane om de kwaliteit te verbeteren. Geen grote eikenhouten vaten meer, maar kleine, waar de wijn korter in werd bewaard. Eén klein probleem; deze wijnen werden niet volgens de wettelijke regels gemaakt en mochten dus niet het predikaat DOC dragen. De Vino da Tavola was geboren en al snel opgemerkt door onze buren aan de overkant van het Kanaal. Zij noemen deze wijn Supertuscans. Inmiddels hebben de wijnen de classificering DOC terug gewonnen.

Chianti de wijn met de meeste volgers

Chianti is de bekendste en populairste van alle Italiaanse wijnen. De Sangiovese-druif is altijd 100% aanwezig in deze heerlijke Italiaan (klinkt raar…). De druif vindt het niet erg om in de snik hete zon te staan, of af te koelen tijdens frisse nachten. De belangrijkste Chianti-gebieden zijn de gebieden rond Castellina en Ruffina.

Je kent de zwarte haan misschien ook wel, of beter gezegd, de Gallo Nero. Dit is het symbool van een consortium Chianti makers, ook wel consorzio genoemd. De plaatsjes Radda en Greve (midden in de Chianti) zijn perfecte plekken om langs de grote en kleine wijnboerderijen van dit consorzio te gaan.

Brunello di Montalcino en Rosso di Montalcino

Ten zuiden van Siena wordt de absolute topper (in onze ogen) gemaakt, de Brunello di Montalcino. Wederom 100% Sangiovese in je glas. Deze wijnen zijn vaak redelijk zwaar, bevatten veel tannine en zijn zeer kruidig. De wijn wordt gelagerd in grote houten vaten en daarna nog een aantal jaar op de fles. De Rosso di Montalcino is het jongere broertje; iets goedkoper en een minder lange rijping.

Vino Nobile di Montepulciano

Net om de hoek bij Montalcino ligt Montepulciano. Hier ontkom je niet aan een slokje Vino Nobile di Montepulciano. Ook deze wijn wordt gemaakt van de Sangiovese-druif en behoort tot de absolute top. Wederom een stevige wijn die net als de Brunello voor langere tijd op een eikenhouten vat rust.