Vriendjes maken in de Bourgogne

Vorige week waren we in de Bourgogne! Al vaker geweest, maar nooit op deze manier. Wij kopen wijn! En dat is anders binnenkomen.

In de Bourgogne bouw je relaties. Je komt niet “even” langs om een pallet wijn te kopen, NEE! Je leert elkaar eerst kennen en daarna praat je over de business. Als startup dus niet de makkelijke route, maar ach, je moet wat op Hemelvaartsdag. 3 afspraken stonden in de agenda in Nuit-St-George, Pommard en Corton-Charlemagne.

Nuit-St-George

De aftrap van de dag: Chateau Decelle Villa. Een afspraak met de wijnmaker van het Chateau, Jean Lupatelli. Dit bedrijf is eigenlijk gewoon een startup binnen de Bourgogne en dat klikte. Twee gevestigde wijnmakers (Decelle en Villa) hebben dit wijnhuis opgericht. Wie wil er nou niet ook iets in de Bourgogne hebben? Als startende wijnmaker in een nieuw gebied heb je niet meteen druiven, dus die koop je in bij de buren. En zo test je verschillende terroirs en druiven. Inmiddels hebben ze ook eigen land en wordt er een wijnhuis gebouwd.

decelle villa
decelle villa

Nuit-Saint-George is een plaatsje middenin de Bourgogne, en vertrouw ons: het kan niet Franser. Het gaat hier om wijn en nog eens wijn!De Franse romantiek spat er van af!

Pommard

Afspraak deux in de Pommard! Weer een trapje Franser dan Nuits-St-George. En daar wachtte David ons op. Na een korte introductie in Engels, Frans en veel handgebaren, zaten we na 2 minuten in David’s wijnkelder. En holy shit – dit was gaaf! Via smalle gangen en korte traptredes werden we naar het proeflokaal gebracht. Stel je even voor: kaarsen, 8 flessen Pommard (Pinot Noir) en omringd met vaten vol wijn.  Dit was natuurlijk nog niet genoeg, dus mochten we David’s Premier Crus uit 2017 vanuit de eikenhouten vaten proeven. Het was verleidelijk om het vat even op je mond aan te sluiten, maar uit respect voor David, toch maar niet gedaan.

Beaune

Omdat we na het proeven nog geen genoeg hadden van wijn, zijn we nog even in Beaune de wijnwinkel ingedoken om de achterbak vol te laden. Check Denis Perret maar eens uit op Place Carrot. De eigenaar Denis rende van schap naar schap, dat alleen al is de moeite waard om te zien..

Corton Charlemagne

De laatste afspraak, de volgende dag, was in Corton Charlemagne op aanraden van onze Pommard held David. Nog even die Chardonnay parel vinden. De eigenares van Domaine Rollin, Caroline, stond al klaar met 8 geopende flessen wijn. Na een wat moeizame introductie in half Frans, half Frans met gebaren, kwam Caroline los. Van de tafelwijn tot de Premier Crus en Grand Crus, ze had het allemaal. Eerlijk is eerlijk, het blijft schrikken als de goedkoopste wijn bij 8 euro start (vanaf het wijnhuis), dus een kleine selectie is met ons meegegaan om hier verder te proeven met onze proefmasters! 

Als je dus van plan bent deze kant op te gaan neem je portemonnee mee en vergeet niet je Frans bij te spijkeren.