Wijnscores zonder sores

wat zegt de wijnscore

Wijn en wijnscores, ze horen bij elkaar. Medailles op de fles in de Albert Heijn, oorkondes bij de Gall&Gall of scores op vivino, het hoort er nou eenmaal bij. Wat betekenen die punten? Hoe worden ze vastgesteld? En wat doe je ermee. 

Wat achtergrond bij de punten

De bekendste punten schaal is de 100 punten schaal van Robert Parker uit de jaren 80. De wijn wordt beoordeeld op een aantal factoren, zoals hoe goed de wijn bepaalde karakteristieken van het gebied toont, de druif, en natuurlijk de kwaliteit. Er wordt gescoord op de kleur, aroma en de smaak.

Je kunt de volgende beoordelingen in gedachte houden als je een gerenomeerde puntenschaal bekijkt:

97–100 Exceptioneel. Dit zijn de echte toppers – helaas zul je deze wijnen (waarschijnlijk) niet vaak drinken. Deze wijnen hebben grote prijzen gewonnen op de grote wijnbeurzen.

95–96 Uitmuntend. Wijnen met een gouden medaille – ook zeker geen doorsnee wijn.

94 Wijnen die tegen een gouden medaille aanhangen. Deze wijnen zijn vaak niet te onderscheiden van de 95 punten wijnen

90–93 Sterk aanbevolen. Dit zijn de wijnen met een zilveren medaille, fantastische kwaliteit, stijl en karakter.

89 Aanbevolen. Wijnen die tegen een zilveren medaille aanschuiven. Moeilijk te onderscheiden van de 90 punten wijnen.

86–88  Wijnen met een bronze medaille standaard. Deze wijnen zijn goed geproduceerd, vaak genoeg karakter, en hebben vaak ook nog lagering nodig.

Dan zijn er nog de wijnen onder de 86 punten. Deze kunnen acceptabel zijn, vaak van een goede commerciële kwaliteit (geen fouten).

Wie bepaalt uiteindelijk die wijnscore?

Dat kan eigenlijk iedereen doen. Op Vivino vind je de mening van alle mensen die het leuk vinden om een wijn te beoordelen (niet op de schaal van 0-100, maar van 0 – 5). Uiteraard zit hier wel een heel groot verschil tussen. De echte wijn-critici zijn er in gespecialiseerd om een objectieve beoordeling te geven aan de wijnen die ze proeven. In Nederland vinden wij de recensies van Harold Hamersma erg leuk om te lezen.

Op onze site gebruiken wij alleen de mening van gerenommeerde wijncritici en recensenten. Deze mensen zijn getraind in het proeven en beoordelen van wijn.

Niet alle critici beoordelen de wijn met dezelfde score. Er kan behoorlijk wat variatie in zitten – het is daarom belangrijk om te weten hoe bepaalde critici naar wijnen kijken (sommige geven hoge scores en sommige zijn wat milder).

Uiteindelijk is het heel erg persoonlijk of jij de wijn met 95 punten ook zo bijzonder vindt als de recensent of criticus. Je kunt het eigenlijk wel goed vergelijken met muziek – je vindt het mooi of niet

Over het algemeen is het wel zo dat wijnen met hoge scores van goede kwaliteit zijn.

Het is belangrijk om te weten naar welke criticus je kunt luisteren. Er worden ook vaak genoeg beurzen en shows georganiseerd om “eigen” wijnen te kronen. Je kunt je voorstellen dat als de punten en medailles zo belangrijk is voor de verkoop, dat er genoeg wordt gesjoemeld – weet dus wie je vertrouwt.

Ook wij kijken naar de punten, maar uiteindelijk is onze eigen mening doorslaggevend.