Hongaarse wijnen

Hongaarse wijnen

Het eerste moment

In 2013 kwam ik voor het eerst in aanraking met Hongaarse wijnen. Ik zat op een project met een Hongaarse manager die elke week een koffer vol wijnen naar de klant in Den Bosch bracht. Mooie kans om elke woensdag eens goed vertroebeld je bed op te zoeken. De Tokai en Bullsblood wijnen uit Hongarije waren een graag geziene gast op deze avonden. Ik weet nog goed dat ik (toen al) heel enthousiast werd van de Cabernet Franc wijnen van Sauska (hier betaal je al gauw 50-70 euro per fles voor, dus dan mag het ook wel bijzonder zijn).

Hongaarse wijnen uit Eger

Afgelopen oktober werd het eindelijk eens tijd om in Hongarije zelf opzoek te gaan naar de mooie wijnen die dit land produceert. Helaas had ik alleen maar tijd om Eger te bezoeken, een van de oudste wijngebieden van Hongarije (en op maar 1,5 uur gelegen van Budapest).

Ok, heel kort een beetje historie bij dit gebied. Eger ligt in midden Hongarije (noordoostelijke richting). De wijnindustrie in Hongarije heeft een behoorlijke “tik” gekregen van het communistische regiem tot de val van de muur. Niet alleen ging de kwaliteit drastisch omlaag (het ging om kwantiteit niet om kwaliteit), maar ook de ontwikkeling van de wijnindustrie stond stil.

In de jaren negentig begon de wijnmarkt (eindelijk) weer op gang te komen. Het was weer mogelijk om leningen te krijgen voor private ondernemingen en zo werden er veel wijnhuizen opgericht. Dit gebeurde niet alleen in Eger, maar ook in Tokai, en de gebieden rondom het balatonmeer, Sopron, Villany-siklos en Szekszard.

De wijnhuizen

Na wat speurwerk online had ik twee afspraken gemaakt. Ik werd uitgenodigd in het wijnhuis Ti Galbor in hartje Eger en bij Thummerer Pince, net iets buiten de stad.

Ik had een afspraak met Veronika, de zus van de eigenaar. De hartelijke kennismaking zorgde ervoor dat we direct een uiterst uitgebreide rondleiding kregen. Na een rondleiding door de kelders van Ti Gabor, werden we verder ingelicht over de verschillende typen terroir (grond en klimaat) in het Eger gebied. Dezelfde druif die wordt verbouwd op 1 gebied kan heel anders smaken in een ander gebied – dit komt door de grote verschillen in de grond (vulkanisch, klei, leem, turf etc.).

Niet snel na de rondleiding, kwamen de wijnen te voorschijn. In 1,5uur kregen wij de kans om 9 verschillende wijnen te proeven. Allemaal stuk voor stuk zuiver en van een hoogwaardige kwaliteit. De witte wijnen die wij hebben geproefd heeft de selectie gehaald, dus daarover later meer.

Het tweede bezoek was aan Thummerer Pince. Een van de oudste wijnhuizen van Eger. Ik had een afspraak met Eva Thummerer (de eigenares). Bij binnenkomst stond daar meteen het hele assortiment aan wijnen uitgestald: meer dan 20 verschillende wijnen. Dat is opmerkelijk. De gedachte achter zo veel verschillende wijnen is de experimentele fase waar dit gebied nog in zit – de “echte” combinatie is nog niet gevonden (er groeien veel verschillende druiven die het allemaal prima doen). Het experimentele karakter van deze wijnmaker, maakt het proeven van de wijnen een uitdaging – zoveel verschillende druiven en terroir, op hout en zonder. Ook hier kregen we de kans om nog eens 6 verschillende wijnen te proeven. Ondanks de diversiteit vonden we hier helaas nog geen wijn die de selectie haalde, maar naar verwachting gaat dat niet lang duren.

Nog meer achtergrond…

Er zijn zo’n 500 wijnmakers actief in het Eger gebied. De meest voorkomende druiven zijn: cabernet sauvignon, portugieser (kekoportodruif) en merlot.

De belangrijkste wijn heet Bull’s Blood (stierenbloed). Deze wijn is stevig (een hoog alcoholpercentage) en wordt gemaakt volgens strikte eisen. Deze eisen zijn in het leven geroepen door de belangrijkste wijnmakers in het gebied om de kwaliteit weer op niveau te krijgen. Om Bull’s Blood te maken moet de wijn minstens 4 druivenrassen bevatten. De meest voorname druivensoorten zijn: kadarka, kékfrankos, portugieser (kékoportó), cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, pinot noir, kékmedoc, bíborkadarka, turán, blauburger and zweigelt.

Er worden mooie wijnen gemaakt in Hongarije. Het scala aan wijnen is gigantisch. Het gave is dat de wijnen in Eger nog in ontwikkeling zijn. Ik vond de kwaliteit van de wijnen goed (er was zeker niet mee gerommeld), maar niet voor elke wijnliefhebber even “makkelijk” of aanspreekbaar.