Champagne en Prosecco wat is het verschil?

verschil tussen prosecco en champagne

Wat is het verschil tussen Champagne en Prosecco? Je hoort vaak teksten als “je proeft het verschil nauwelijks” en “een bubbeltje, is een bubbeltje”. Mooi niet! Er zit veel verschil tussen beide bruisers, we leggen het kort uit. 

Wij vinden beide bubbels lekker, maar in the end, geef ons maar Champagne. Ze lijken op elkaar omdat er koolzuur in zit, maar daar is alles wel mee gezegd – het is echt een ander product. 

De Franse versie

Champagne mag alleen Champagne heten als het uit Champagne komt (anders is het een crémant). Champagne wordt gemaakt van drie druivensoorten; chardonnay, pinot noir en pinot meunier. De wijn wordt meestal gemaakt volgens de ‘methode traditionelle’ (tweede vergisting gebeurd in de fles). Dit betekent dat Champagne (minimaal) 15 maanden in vaten in een Franse kelder bewaard moet worden. Maar dan nu het belangrijkste, hoe kunnen we de smaak van een champagne het beste definiëren? De smaak van een goede champagne is complex, fris en verfijnd, waarbij (als je dan toch de kenner wil uithangen) er verschillende geuren ontdekt kunnen worden. Ikzelf vind de wat houterige geur altijd erg lekker om te ruiken met daar doorheen een frisse geur (probeer maar eens die bekende brioche (toast) smaak te herkennen). 

De Italiaanse versie

Prosecco is anders. Prosecco komt uit Italië en hierdoor wordt er ook een andere basis gebruikt. De druif die de basis is van prosecco, is de glera. Daarnaast wijkt prosecco af van de methode traditionelle, door de tweede vergisting van de prosecco in een tank te laten plaats vinden. Hierdoor zitten er minder gistaroma’s in prosecco. De smaak van prosecco is zoeter en fruitiger. De geur van prosecco is vlakker en neutraler, prosecco heeft vaak weinig aroma’s.

Het zit ‘m in de prijs

Tip van ons: Het grootste verschil tussen Champagne en Prosecco,  vind je misschien wel bij de aankoop… Heb je ECHT wat te vieren, of heb je een date met mogelijk de moeder of vader van je kinderen, trek dan een fles champagne open! Heb je gewoon zin in een bubbel? Ga voor een mooie Prosecco. 

Kijk daarnaast bij aankoop eens verder dan de massa kanalen als Gall of Wijnvoordeel.nl, beide bruisers zijn zulke mooie producten dat het verschil tussen een massa product of een wat kleiner huis een wereld van verschil kan zijn. Ga voor een mooie champagne naar een slijter, of ander kleiner, specialistisch afzetkanaal. Je begrijpt dat je natuurlijk ook altijd ons even kunt bellen